wp6066163e.png

 

 

Dit is de website van de

vrijwilligers  die werken op de sterkste stoomsleper/ijsbreker

Jacob Langeberg, de vroegere

“von Bötticher”.

 

De vrijwilligers hebben het doel  om deze  stoomsleepboot in originele staat terug te brengen.

Het schip herbergt een 750 iPK sterke stoommachine en is de sterkste stoomsleepboot van Nederland.

 

Het schip ligt afgemeerd aan het Zuideinde te Wormerveer, naast zeepziederij “De Adelaar”,

direct naast HMS Elfin.

wp83817285_0f.jpg
wp3b51c2e6.png
wpaa0aadca.png

Hett nieuws onregelmatig op de site, geeft het nieuws dat zo nu en dan te voorschijn komt. Het zijn korte flitsen, vaak met bijlages uit de nieuwsbladen (oud en nieuw).

5 Oktober 2015

 

Nadat bakboord klaar is, met roestvrij maken en schilderen, is het schip vandaag gedraait. Met behulp van een bevriende sleepboot, hebben we ‘s avonds het schip laten draaien.

Met moeite. Want het dieptelog gaf 2,10m aan, de kiel van het schip ligt op dik 2 ½ m. Nu is het voorschip beter gestroomlijnd dan het achterschip, met de hak. Maar toch, 200 pK was toch te weinig om het schip aan de kant te duwen.

 

wpf10dea47_0f.jpg wpaae8494b_0f.jpg

In de loop der jaren, ondanks dat de Zaan is uitgediept, was er een soort van kommetje ontstaan waar het schip in lag. Het schip lag in principe vrij. Je voelde het bewegen als er een groot schip langs kwam varen, maar je wist ook dat het in een uitgeslepen kom zand lag. Met naast zich een hoge zandbank, weg gevaren uit de vaargeul door al de schepen.

En die wal was als het ware een flinke kluif. In elk geval niet te overbruggen door 200 pK. Maar niet getreurd, de schipper kwam met een andere boot op de proppen, dik 600 pK en toen was het karweitje zo geklaard. Het schip lag met stuurboord aan de kant en klaar om te bikken, te verven en andere zaken te doen om de scheepshuid te conserveren.

wp4f10f54f_0f.jpg  wp8c50ac01_0f.jpg

Hieronder een filmpje met een impressie van het omdraaien. Tot het te donker wordt om te filmen.